Een tuin om van te genieten begint met een goed plan!

Beplantingsplan

Een goed beplantingsplan is een belangrijk onderdeel van het tuinontwerp. Zodra het tuinontwerp namelijk definitief is, kan de tuinaanleg beginnen. Bij de aanleg van uw tuin komen meerdere zaken kijken. Het is belangrijk om de juiste planten voor uw tuin te kiezen. Om u in deze keuze zo optimaal mogelijk te begeleiden, verzorgen wij een beplantingsplan. Een goed opgesteld beplantingsplan bepaalt de uitstraling van uw tuin. 

De opzet van een beplantingsplan

Bij het realiseren van het beplantingsplan wordt ten eerste de locatie van de tuin goed geanalyseerd om te bepalen welke planten het meest geschikt zijn. Hierbij wordt ook gekeken naar de verhouding tussen zon en schaduw en de huidige beplanting in de tuin. Wellicht kunnen planten wordt hergebruikt zodra de nieuwe tuin wordt aangelegd. Na de analyse van de tuin worden de wensen van de klant besproken. De klant kan zelf aangeven welke kleuren/bloeitijden en groeiwijzen de voorkeur hebben. Op basis van deze analyse stelt de tuinontwerper een duurzaam beplantingsplan op. Hierbij staat voorop dat er een juiste combinatie gecreëerd dient te worden tussen rijk bloeiende planten en een groenblijvende beplanting. Deze combinatie zorgt ervoor dat de tuin het hele jaar door een mooie en verzorgde uitstraling heeft en u heel het jaar door kunt genieten van uw tuin.

De verschillende planten in een beplantingsplan

Elke plant maakt op een andere manier indruk: door hun prachtige bloemen, het gekleurde of bonte blad, een bijzondere bladvorm of door een typische groeiwijze. Juist door deze verschillende eigenschappen te combineren krijgt de border een natuurlijke uitstraling. 

Wat staat er allemaal in een beplantingsplan?

Een beplantingsplan is een apart ontwerp dat naast het tuinontwerp wordt opgesteld.  In het beplantingsplan wordt de juiste standplaats van de beplantingen aangegeven. De volgende elementen worden standaard omschreven in het plan:

1.    Botanische naam
2.    Nederlandse naam
3.    Aantal stuks of de plantdichtheid
4.    Maatvoering planten bij aanplant
5.    Kenmerken van de beplanting: bloeitijd, kleur, geurend, hoogte, groenblijvend /
        bladverliezend, specifieke kenmerken van de plant.

Beplantingsplan border

Vaak wordt ook de inrichting van borders meegenomen in het beplantingsplan. Een border is een strook in uw tuin die voorzien is van beplanting (vaste planten) op diverse hoogtes. Officieel gezien is een border vijf meter lang en twee meter breed. Afhankelijk van uw tuin en de inrichting van uw tuin worden de planten gekozen. In het beplantingsplan voor de borders staat precies beschreven welke planten u het beste kunt kiezen voor uw borders. Hierbij wordt rekening gehouden met de stijl van uw tuin, zoals romantisch, klassiek, landelijk en de ligging van de borders (zon/schaduw).

Bekijk hier een aantal voorbeelden:
Bekijk een beplantingsplan of download de pdf »
Bekijk een detailtekening of download de pdf »
Bekijk een verlichtingsplan of download de pdf »
Bekijk een beregeningsplan of download de pdf »

Neem direct contact met ons op »